Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Η Τέχνη της Εξάσκησης (or How practice makes perfect)


Πολύς λόγος γίνεται για τον τρόπο που πρέπει να εξασκείται κανείς, ώστε να φτάσει ένα υψηλό τεχνικό επίπεδο στην κιθάρα και σε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα γενικότερα. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η σωστή εξάσκηση περιλαμβάνει ένα αυστηρό πρόγραμμα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χρήση μετρονόμου και ατέλειωτες επαναλήψεις τεχνικών ασκήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο John Petrucci των Dream Theater. Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την τεχνική του κατάρτηση, ούτε όμως και του Yngwie Malmsteen, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ποτέ στη ζωή του δε μελέτησε συστηματικά, αλλά όπως λέει χαρακτηριστικά "απλώς έπαιζα πολύ". Πώς είναι δυνατόν τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις να οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα? Εμείς ποιά πρέπει να ακολουθήσουμε?
Η απάντηση δε μπορεί να είναι μονοσήμαντη κι εξαρτάται από τον καθένα μας και κυρίως από τον προσωπικό μας χρόνο. Για κάποιον που παίζει 10-12 ώρες την ημέρα είναι βέβαιο ότι με τη χρήση κοινής λογικής και λίγο ταλέντο η επιτυχία είναι δεδομένη. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους που δεν έχουμε τόσες ώρες να αφιερώσουμε χρειάζεται λίγη οργάνωση. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που αν τηρήσουμε, θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε περισσότερα μέρα με τη μέρα.
Βρίσκουμε τα αδύνατά μας σημεία
Στην εκτέλεση ενός κομματιού ορισμένα σημεία μπορεί να μας δυσκολεύουν και να
χαλάνε την εικόνα του. Συνήθως τείνουμε να αποφεύγουμε αυτά τα σημεία ή να τα περνάμε βιαστικά, ενώ παίζουμε το υπόλοιπο κομμάτι ξανά και ξανά γιατί ακούγεται ωραία και μας ευχαριστεί. Έτσι όμως χτίζουμε πάνω σε κάτι που ήδη έχουμε κατακτήσει. Αν πρόκειται να βελτιωθούμε πρέπει να εστιάσουμε στα σημεία που έχουμε πρόβλημα.
Εφαρμόζουμε το "διαίρει και βασίλευε"
Όποτε δε μπορούμε να παίξουμε κάτι, είναι γιατί προσπαθούμε να καταπιούμε μια μεγαλύτερη μπουκιά από ότι χωράει το στόμα μας. Σε αυτή την περίπτωση, καταμερίζουμε το κείμενο σε μικρές φράσεις ή ακόμα και σε ξεχωριστά μέτρα και προσπαθούμε να δουλέψουμε κάθε ένα ξεχωριστά.
Δημιουργούμε κυκλικες επαναλήψεις κάθε φράσης
Αφού εστιάσουμε στα προβληματικά σημεία ενός κομματιού και τα χωρίσουμε σε επιμέρους φράσεις, ο καλύτερος τρόπος για να τα βελτιώσουμε είναι να δημιουργήσουμε κυκλικές επαναλήψεις κάθε μιας φράσης. Μερικές φράσεις μπορεί να προσφέρονται για επανάληψη όπως είναι, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν μια τροποποίηση στο τέλος για να μπορεί να γίνει επανάληψη. Χρησιμοποιώντας μετρονόμο ή backing tracks ξεκινάμε από μια άνετη ταχύτητα και σιγά σιγά προχωράμε πιο γρήγορα.
Με αυτές τις τρεις βασικές αρχές μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε κομμάτι, γιατί εφαρμόζοντάς τες φέρνουμε το κομμάτι στα μέτρα μας.
Τέλος, μετά την τεχνική εξασφάλιση του κομματιού δεν ξεχνάμε ότι εξίσου μεγάλο ρόλο αν όχι σημαντικότερο παίζει η μουσική ερμηνεία, την οποία θα εξετάσουμε σε επόμενο άρθρο.

Χρήστος Μπαλούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου