Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Νεανική παχυσαρκία…

Ένα θέμα το οποίο απασχολεί όλους μας είναι η παχυσαρκία στις μικρές ηλικίες. Κάποιοι απο τους βασικότερους λόγους που οδηγούν στη παχυσαρκία είναι οι εξής:
Τα παιδιά από μικρή ηλικία δεν κάνουν σωστή διατροφή, πολλές φορές τα ¨γλυκίσματα¨ που αγαπάμε όλοι είναι η αρχή του κακού, όταν τα βρίσκουμε σε μεγάλη ποσότητα.
Το “σπιτικό” φαγητό σήμερα δυστυχώς αποτελεί για πολλά νοικοκυριά μια συνήθεια όχι καθημερινή, ή ακόμα και μια πολυτέλεια.
Ιδιαίτερα τα αναψυκτικά έχουν ενοχοποιηθεί και συσχετιστεί με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας.Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η διατροφή στα σχολικά κυλικεία η οποία δεν είναι κατάλληλη. Η αδυναμία των γονιών να ετοιμάσουν ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρωινό τουλάχιστον στα παιδιά τους, τους οδηγεί στην εύκολη λύση του χαρτζηλικιού.Σε μεγαλύτερες ηλικίες οι έφηβοι όταν αρχίζουν οι πρώτες εξόδοι με τους
φίλους τους τρώνε το γνωστό σε όλους μας “πρόχειρο” φαγητό, δηλαδή “κάτι στα όρθια”.Μια τέτοια διατροφή επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση ενός “νέου” οργανισμού που χρειάζεται περισσότερο βιταμίνες, παρά λίπη, γιατί δυστυχώς όλες αυτές οι τροφές είναι “ακατάλληλες¨ για τον οργανισμό μας, αποθηκεύονται σε λίπος και συνήθως όχι μεταβολήσιμο. .
Φυσικά όλοι το βρίσκουμε πιο γευστικό, πιο γρήγορο αλλά δυστυχώς ξεχνάμε το πόσο πιο παχυντικό είναι. Πολλές φορές γίνεται τρόπος ζωής, μια συνήθεια κι αυτό όπως οι υπόλοιπες τις καθημερινότητάς μας.Όσο πιο συχνά βγαίνουν οι νέοι και τα παιδιά, τόσο πιο συχνά θα επισκέπτονται τα “απαγορευμένα” αυτά μαγαζιά.
Φυσικά ο καθένας μας μπορεί να προσέξει αρχικά την υγεία του, μα και την “φόρμα” του.
Πολλές φορές είναι δύσκολο να
καταλάβουμε πως εκτός από την υγεία μας αυτά τα κιλά είναι δύσκολο μετά ο οργανισμός να τα αποβάλλει με αποτέλεσμα το βάρος να ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια και να θεωρούμαστε υπέρβαροι.
Είναι στο χέρι μας λοιπόν μικρών και μεγάλων, γονιών και παιδιών να προσέχουμε τη διατροφή μας, το οφείλουμε όλοι στον εαυτό μας, όχι για αισθητικούς λόγους μόνο, κυρίως για λόγους υγείας, αφήνοντας ένα παράθυρο για μικρές “καταχρήσεις” μερικές μόνο φορές!

Μαρία Κουτσουρλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου