Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Άμουσος Βίος ,αβίωτος

Πρώτος παγκόσμιος πόλεμος: Δύο μονάδες σύμμαχων στρατιωτών που μιλούν διαφορετικές γλώσσες , συναντιούνται κάπου στο μέτωπο:
<<Φάγαμε μαζί, κουβεντιάσαμε ώρες δίχως να καταλαβαίνει γρι ο ένας από τη γλώσσα του αλλουνού …Κατόπι κάμαμε μια μεγάλη χορωδία και μας τραγούδησαν λαικά τραγούδια…Σαν τέλιωσαν το τραγούδι μείναμε πολλήν ώρα ακίνητοι μαζί τους , ταξιδεύοντας πάνω στα φτερά της μουσικής , που ενώνει τις καρδιές , γιατί είναι η γλώσσα τους η πανανθρώπινη>>
Μυριβήλης, Η ζωή εν τάφω.


Ο άνθρωπος έχει έμφυτη την ανάγκη να επικοινωνεί με τους συνανθρώπους του.
Σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθεί να εκφραστεί με το διάλογο αλλά και με άλλους τρόπους , κινήσεις , χειρονομίες , βλέμματα.
Ο πιο γλαφυρός τρόπος επικοινωνίας είναι η τέχνη. Ο πιο κατανοητός , ο πιο προσιτός στο μέσο άνθρωπο είναι το τραγούδι και η μουσική.
Γιατί έχουν τη δυνατότητα να ενώνουν τις καρδιές των ανθρώπων;
Η μουσική εξευγενίζει την ψυχή , ημερώνει και κατασιγάζει τα ένστικτα και τα πάθη.
Προυποθέτει ευαισθησία πομπού και δέκτη, ψυχικούς υποδοχείς μπορεί επομένως να περάσει μηνύματα.
Μέσω της μουσικής και του τραγουδιού οι άνθρωποι ξεδιπλώνουν τον εαυτό τους, μοιράζονται τον πόνο ή τη χαρά τους. Εκφορτίζοντας το πάθος τους νιώθουν τη συμπαρουσία , την αποδοχή την κατανόηση.Η μουσική και το τραγούδι είναι πηγαίες εκφράσεις , αυθόρμητες.

Γλώσσα πανανθρώπινη
Έχει κοινά σύμβολα, κατανοητά από τον όποιο άνθρωπο, ανεξάρτητα μόρφωσης, κουλτούρας επιπέδου.
Εκφράζει τον πόνο , τη χαρά τα ουσιώδη συναισθήματα του ανθρώπου. Είναι το γέλιο ή το κλάμα του ανθρώπου. Όταν τους δώσουμε ρυθμό, γίνονται μουσική .Όταν τους βάλουμε λόγια, γίνονται τραγούδι. Τα συναισθήματα τα πρωτογενή που δημιουργούν τη μουσική είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους , σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε όλες τις εποχές. Γι αυτό η μουσική και το τραγούδι χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα.
<< Η τέχνη δεν έχει πατρίδα, ο καλλιτέχνης έχει.>>
Λαική μουσική μιας χώρας ή ένα τραγούδι μιας χώρας πολλές φορές μεταγλωτίζεται και γνωρίζει παγκόσμια επιτυχία.. Αυτό σημαίνει πως η αρμονία, ο ρυθμός, η μελωδία έχουν τη δύναμη να μιλήσουν στις καρδιές όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως κουλτούρας, βιωμάτων, πολιτισμιακού υποβάθρου.
Με τη μουσική και το τραγούδι ο άνθρωπος εκφράζει τις ευχαριστίες του (ψαλμωδίες), τις ικεσίες του (παρακλήσεις) ,τη νίκη του (εμβατήρια, παιάνες), τη διαμαρτυρία του .
Η μουσική και το τραγούδι μπορούν να συντελέσουν στην επίλυση των προβλημάτων του καιρού μας. Μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη της ειρήνης περνώντας φιλειρηνικά μηνύματα και αφυπνίζοντας τις συνειδήσεις ευαισθητοποιώντας τες.

Σαπουντζή Σουλτάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου